Drømmen går endelig i oppfyllelse!
Snart åpner vi vår nye stadion. En 104 år gammel drøm blir til virkelighet.
Andreas Slettholm har i dagens Aftenposten (4. august) en kommentar om Vålerenga Fotball og vår nye stadion. Vi er glad for at Slettholm anerkjenner at Vålerenga Fotball og hele Oslo nå får en storstue. Slettholm understreker videre betydningen av at Vålerenga bidrar til å løfte en hel bydel. Vi kunne ikke vært mer enig.
Norsk fotballøkonomi har vært igjennom mange utfordrende år, og det er vanskelig å være uenig med Slettholm om dette.
Nettopp på grunn av den utfordrende fotballøkonomien har Vålerenga Fotball vært opptatt av å bygge en økonomisk bærekraftig stadion som er robust.
Aftenpostens kommentator ber bystyret skru igjen kranen til Vålerenga Fotball, men her har han nok misforstått en smule.
Bystyret vedtok i mai 2008 å gi Vålerenga Fotball en tomtegave for å kunne realisere sin egen stadion, og denne tomteoverføringen ble formalisert i bystyret i september 2014. Det har ikke skjedd noe ”unormalt” eller ekstraordinært ut over dette i denne perioden, med ett unntak som vi skal beskrive nedenfor. Fra 2008 til 2017 har alt dreid seg om å realisere tomtegaven fra kommunen og få en best mulig økonomi i hele anlegget. Arbeidet med siste del av tomtegaven som vi nå skal regulere til boliger, startet vi opp med sommeren 2016. Også denne tomta er en del av vedtaket fra 2014.
Poenget med tomtegaven fra kommunen har vært å gi Vålerenga Fotball en realistisk mulighet til å kunne bygge sin egen stadion ved å få en god egenkapital med salg av tomter. Prosjektet har gått over mange år, og noen vil oppleve at det stadig vekk dukker opp nye ”gaver”, men det stemmer altså ikke. Vi snakker fortsatt om det samme vedtaket fra 2008, så den åpne kranen, i betydningen nye pengestrømmer som Slettholm beskriver, kjenner ikke vi oss igjen i. Vi forholder oss til den vedtatte tomtegaven fa bystyret.
Unntaket nevnt ovenfor er at Grenseveien ble tatt ut av rekkefølgebestemmelsene i juni 2017. Bakgrunnen for dette er at da vi skulle starte opp arbeidet våren 2016, fikk vi ett års stoppordre fra Statens Vegvesen på grunn av arbeidene i Brynstunnellen. Det var dermed umulig for oss å bli ferdig med Grenseveien før innflyttingen på stadion. Vi startet derfor sommeren 2016 opp en prosess med tanke på å endre rekkefølgebestemmelsene. Dette er ikke noe hastevedtak, men en konsekvens av de utfordringene vi møtte i Grenseveien.
I 1913 ble Vålerenga stiftet i et kassesnekkeri, og i 2017 får klubben endelig sin egen stadion, etter 104 år. I løpet av denne perioden har Vålerenga Fotball blitt en kjempestor barne- og ungdomsklubb med over 1.000 gutter og jenter i alle aldre, og det drives et utstrakt arbeid med samfunnsprosjekter i klubben. Jente- og kvinnefotballen har fått sitt inntog i klubben, og vi har i dag også et lag i toppfotballen for kvinner.
På vår nye stadion skal vi både ha en videregående skole i samarbeid med kommunen, og det skal etableres en idrettsbarnehage, samt mye mer.
Vi gleder oss til åpningen!
Med hilsen
Åge Petter Christiansen
Styreleder i Vålerenga kultur- og idrettspark AS