Hyller Østblokka

- Østblokka er Norges mektigste og råeste supporterseksjon, sier daglig leder Svein Graff, som hyller tribunen og oppsummerer første halvår.

Annonse:

- Vi er i ferd med å samle og bygge klubben, men er på ingen måte i mål, sier Vålerenga-sjefen etter den historiske 8-0 seieren over Sandnes Ulf på Intility Arena.

Klubbens daglige leder fikk utfordringene rett i fanget da han begynte i jobben 1. januar. Halve laget forsvant, toppscoreren ble solgt og kapteinen måtte legge opp på dagen.

- Skadeskutt gjeng  

- Jeg kom ikke til dekket bord. Nedrykket betydde 25-30 millioner reduksjon i inntektene, i administrasjonen var det store utskiftninger og nytt styre ble valgt. Stefan fikk blodpropp og måtte legge opp på dagen. Jeg møtte en litt skadeskutt gjeng på og utenfor banen. Derfor handlet veldig mye om å samle og bygge klubb, sier Graff, som har brukt mye tid på samarbeidet med sport.

De økonomiske konsekvensene av nedrykket krevde spillersalg. Det endte med klubbens største salg noensinne, da toppscorer Andrej Ilic signerte for Lille.

- Vi kunne solgt han tidlig i overgangsvinduet, men det betalte seg å vente og totalpakka ble veldig god, selv om det er smertefullt å selge en så viktig spiller. Men i dette tilfellet hadde vi ikke noe valg. 

Mange endringer 

Ilic var ikke den eneste som forsvant.

- Totalt sju spillere fra fjoråret er borte. Det er isolert sett litt for mange, men økonomien krevde det og så er det sammensatt. Det ble ufrivillig karrierestopp for Stefan, og Dicko er forberedt på at karrieren er over. Vi hentet inn fem nye spillere, to av dem på lån. Spillerlogistikken er krevende når vi spiller i OBOS-ligaen og økonomien begrenser mulighetene. Samtidig er det avgjørende å ikke få panikk, og tørre å vente hvis de gode casene ikke er der. Jeg mener vi har truffet bra med spillerne vi hentet, sier Graff, og legger til:

- Spillerlogistikk handler om å være i forkant, og derfor har vi nå inn mot sommervinduet signert to nye spillere som vi har fulgt lenge. I tillegg har vi hentet Brice permanent. Det gir oss ro og muligheten til å ha regien på en annen måte enn i vinter når overgangsvinduet åpner. Vi skal styrke stallen kortsiktig, men samtidig tenke neste sesong. Derfor jobber Joacim, vår nye sjefscout, trenerne og jeg veldig mye med spillerlogistikk.

Kostnadsgrep

Sju juniorspillere er i årets A-stall, 11 holder U-21 alder.

- Det er veldig gøy å se hvordan Jones og de andre har utviklet seg, og mot Sandnes Ulf og Moss var det seks spillere på banen som kommer fra vårt eget akademi. Samtidig må vi balansere og styrke troppen hvis vi skal bli et topplag på sikt, og det jobber vi med hver dag. 

Etter nedrykket gikk alle spillerne ned 20-25 prosent i lønn, ny lønnsmodell ble vedtatt og en rekke tiltak er innført for å redusere kostnadene. Støtteapparatet og spillertroppen som reiser på bortekamper er mindre enn før, leverandøravtaler er sagt opp og planlagte ansettelser i administrasjonen er utsatt.

- Først og fremst handlet det om å samle og bygge klubben etter nedrykket og et fjorår preget av litt for mye uro internt og eksternt. Det mener jeg vi i stor grad har lykkes med. Samholdet i klubben er veldig bra og vi merker stor entusiasme hos supportere og samarbeidspartnere. I tillegg må vi sikre en mer bærekraftig økonomi.

Østblokka best

Graff berømmer spesielt Østblokka.

- Vi har Norges beste supportere. Summen av sanger, trøkk, TIFO'er og corteoer er det ingen som matcher. Østblokka har utviklet seg til å bli Norges mektigste og råeste supportertribune, og oppslutningen når vi spiller borte er også formidabel. Det supporterne våre leverte mot Lyn på Ullevaal topper det meste i norsk fotball. Det er bare å glede seg til kampen mot Start etter ferien når våre supportere mobiliserer og inntar Sørlandet. 1200 har allerede kjøpt billett – det er mektig.

Positiv utvikling

Klubben solgte før årets sesong flere sesongkort enn i fjor og 20 nye samarbeidspartnere er signert siden nyttår. I tillegg er tilskueroppslutningen god og klubben har større publikumsinntekter enn budsjettert.

Innholdsproduksjon har generert nye solide inntekter, og et tettere samarbeid er etablert med resten av Vålerenga-familien. 

- Administrasjonen gjør en svært solid jobb, og samarbeidet med sport fungerer utmerket. Jeg opplever også en tett og god dialog med både klubbstyret, AS-styret og resten av klubben. Å vinne fotballkamper er alltid førsteprioritet, men vi skal også vise publikum at vi bryr oss om noe mer. Derfor inviterte vi beboere på Vålerengahjemmet til å være maskoter, og årets Fargerik Fotball-turnering i regi av Vålerenga Samfunn ble en stor suksess.

Ny klubbstrategi

I løpet av året skal en ny klubbstrategi vedtas.

- Vi skal vedta en klubbstrategi som brukes i hverdagen, og ikke havner i en skuff. Våre sportslige ambisjoner og konsekvensene skal være i fokus, og klubbdriften for øvrig må være et resultat av det vi vil oppnå sportslig. Vi styrker samarbeidet mellom Junior Elite og A-laget ved at vår utviklingssjef får et hovedansvar for å sikre en god sportslig helhet når vi nå utarbeider ny klubbstrategi som vi skal styre etter, sier Graff, og avslutter:

- Jeg ønsker å takke supportere, samarbeidspartnere og alle andre støttespillere for samarbeidet første halvår. God sommer!

Annonse fra Obos-ligaen: